وزیر کشور سوم دیماه در نشست خبری که به مناسبت گرامیداشت روز ملی ثبت احوال برگزار شد؛ از امکان صدور کارت ملی برای افراد زیر ۱۵ سال از ماه های آینده خبر داد.
احمد وحیدی درباره صدور کارت ملی برای افراد زیر 15 سال گفت: این موضوع یکی از اقداماتی است که در دستور کار قرار گرفته، چرا که میتواند در حوزه اخذ خدمات برای افرادی که کتر از پانزده سال سن دارد تسهیل گری را فراهم کند. لذا در ماههای آینده این اقدام آغاز خواهد شد. در موضوع جمعیت نیز تکالیف مهمی برای سازمان ثبت احوال تعیین شده و این امر منجر به اجرای بهتر قانون جوانی جمعیت شده و در این راستا نیز در این سازمان، «اتاق جمعیت» تشکیل شده است.
وزیر کشور درباره جوانی جمعیت در پاسخ به این سوال که آیا دستگاهها تکالیف خود را در این زمینه انجام دادهاند یا نه؛ گفت: مسئولیت این امر بر عهده ساختاری در ریاست جمهوری است و این مجموعه باید پاسخ دهد اما به طور کلی همه تکالیف وزارت کشور در بخش استانداریها و ثبت احوال انجام شده است، همچنین همه آمارهای روستایی موجود است.
تفاهم نامه با بانک ملی برای تجمیع کارت ملی با کارت های بانکی
وزیر کشور با بیان اینکه ثبت احوال یکی از سازمانهای مهم است، افزود: این سازمان به عنوان یک سازمان پیشرو اقدامات زیادی برای انجام دادن دارد و در دولت سیزدهم نیز شاهد تحولات خوبی در این سازمان بودهایم. یکی از این اقدامات، موضوع ایجاد زمینه آمارگیری «ثبت مبنا» است که سال گذشته آغاز شد که اگر بتوانیم آمارگیری ثبت مبنا را تکمیل و دنبال کنیم به لحاظ آماری وضعیت بهتری پیدا خواهیم کرد. او با اشاره بر تجمیع کارت های ملی با کارت های بانکی تصریح کرد: تفاهم نامهای با بانک ملی برای این موضوع داریم و این فرایند در حال انجام است اما زمان تحقق آن مشخص نیست.
تأخیر در صدور 10 میلیون کارت ملی هوشمند جبران شد
وحیدی با اشاره بر هوشمندی سازی خدمات ثبت احوال تصریح کرد: به میزانی که خدمات ثبت احوال هوشمند میشود مردم نیز در مراجعات راحت تر خواهند بود. اکنون ثبت احوال خدمات هوشمندی برای ایرانیان ساکن خارج از کشور ایجاد کرده و خدمت خوبی است همچنین با هماهنگی وزارت کشور نیز کارت ملی برای این افراد صادر می شود و اگر هر شخصی مشکل شناسنامه دارد، میتواند با مراجعه به هر یک مجموعههای ثبت احوال مشکل خود را رفع کند و نیازی به مراجعه به مرکز اصلی صدور شناسنامه خود ندارد. خدمات این سازمان میتواند با بکارگیری سامانههای هوشمند نیازهای مردم را به صورت بسیار سریعتر پاسخ دهد. پیشتر 10 میلیون کارت ملی هوشمند از سالهای گذشته به عنوان عقب افتادگی وجود داشت که با کار خوبی که صورت گرفت این 10 میلیون کارت ملی هوشمند نیز صادر شد. هر چند که جریان صدور کارت ملی دائمی است و مرتبا صدور کارت برای متقاضیان انجام میشود.
ایرانیان خارج از کشور می توانند در محل اقامت خود کارت ملی هوشمندشان را دریافت کنند
وزیر کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود از ارائه خدمتی جدید برای ایرانیان خارج از کشور خبر داد و در این باره گفت: ایرانیانی که خارج از کشورشان اقامت دارند پیش از این برای اخذ کارت ملی می بایست به داخل کشور میآمدند اما با هماهنگی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی آنها میتوانند کارت ملی هوشمند خود را خارج از کشور نیز دریافت کنند.او همچنین به ایجاد پایگاه اطلاعات سببی و نسبی اشاره کرد و افزود: با توجه به کاری که در خصوص ایجاد این سامانه انجام شده است و درصد قابل قبولی پیشرفت داشته، امیدواریم هر چه زودتر به سرانجام نهایی برسد.
یکپارچه سازی شناسنامه ها در دستور کار قرار گرفت
وحیدی با اشاره بر الزام تعویض شناسنامه ها و سامانه نشانی وزارت کشور گفت: شناسنامه ها دو نوع است و کیفیت این شناسنامهها نیز متفاوت است. نوسازی و یکپارچه سازی شناسنامه ها در دستور کار سازمان ثبت احوال کشور قرار دارد تا در یک فرایند زمانی مناسب جمع آوری و تبدیل به شناسنامه های نوع جدید انجام شود.
وزیر کشور همچنین در پاسخ به سوالی درباره حذف شناسنامه گفت: جایگزینی شناسنامه با چیز دیگری در دستور بررسی است اما الزاماتی دارد. آمادگی ها از سوی سازمان ثبت احوال فراهم شده و بخشی از این الزامات مربوط به داخل سازمان و بخشی خارج از سازمان ثبت احوال است.
او در پاسخ به این سوال که آیا این امر تا پایان دولت فعلی انجام میشود یا نه گفت: از لحاظ فنی شرایط انجام وجود دارد اما سایر مقررات هنوز محقق نشده است.
وزیر کشور اضافه کرد: در مورد سامانه نشانی نیز این سامانه عنصری در احراز هویت است و از وظایف ذاتی سازمان ثبت احوال به شمار میآید و باید مقرراتی ایجاد شود تا افراد خواستار نشانی به ثبت احوال مراجعه کنند و این امر منجر به ثبت تغییر نشانی محل سکونت افراد میشود و این موضوع منوط به این است که سازمانها نشانی افراد را از بانکهای ثبت احوال جویا شوند.
اتصال همه دستگاه ها به مدارک الکترونیکی فراهم است
وحیدی درباره اتصال همه دستگاه ها به سامانه ثبت احوال برای دریافت مدارک الکترونیکی شهروندان گفت: وقتی بانکها میتوانند به بانکهای اطلاعاتی سازمان ثبت احوال متصل شوند و اطلاعات را دریافت کنند باید از دریافت مدارک کاغذی خودداری کنند و امیدواریم دستگاههای فعال در این زمینه به بانکهای دادهها در سازمان ثبت احوال مراجعه کنند اما ثبت احوال قوه قاهرهای برای اجبار سازمانها به این امر ندارد و خود سازمانها باید برای این امر اقدام کنند.
وحیدی تصریح کرد: یکی از اقدامات این دوره ایجاد پایگاه سببی و نسبی است که پیشتر وجود نداشت اما در حال حاضر این پایگاه تا حدود ۶۰ درصد پیشرفت داشته است و منجر به یافتن شجرنامه افراد می شود.