دسته چک یا چک بانکی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای پرداخت، نقش بسزایی در معاملات روزانه دارد. اما گم شدن یا سرقت آن میتواند عواقب جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد. از این رو، آشنایی با روشهای پیشگیری و اقدامات لازم پس از گم شدن دسته چک، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
برای سفارش فوری آگهی مفقودی مدارک در روزنامه کثیرالانتشار کلیک کنید
اولین اقدام با گم شدن دسته چک یا چک
برای اعلام مفقودی دسته چک و دریافت دسته چک المثنی نیازی به چاپ آگهی مفقودی چک در روزنامههای کثیرالانتشار نیست. زیرا مهمترین سوء استفاده از چک گم شده، تبدیل آن به پول نقد است. بنابر این اولین اقدام بعد از گم شدن چک، جلوگیری فوری از امکان نقد شدن چک مفقودی است. طبق قانون، دارنده چک در بانک به عنوان مالک شناخته میشود. از این رو مراجعه به بانک در نخستین فرصت و اعلام مفقودی چک به بانک ضروری ترین کار هنگام گم شدن آن است.
برای سفارش آگهی مفقودی دسته چک در روزنامه کثیرالانتشار کلیک کنید
ماده 14 قانون صدور چک چیست؟
ماده 14 قانون صدور چک تصریح میکند: «در صورتی که چک یا دسته چک، به دلایل مختلفی از جمله سرقت، مفقودی یا جعل چک گم بشود، صادرکنندۀ چک میتواند با مراجعه به بانک و اعلام مفقودی چک، مانع از پرداخت چک مفقودی به مراجعهکننده بشود.»
اقدامات پس از گم شدن دسته چک
چکها به عنوان یکی از ابزارهای پرکاربرد مالی در معاملات استفاده میشوند. اما ممکن است در برخی موارد چک شما مفقود شود یا به سرقت برود. در چنین شرایطی، انجام اقدامات ضروری برای جلوگیری از مشکلات بعدی بسیار اهمیت دارد. این دو اقدام هنگام مفقودی و سرقت چک به شما کمک خواهد کرد تا از حقوق قانونی خود دفاع کنید.
- بلافاصله به بانک اطلاع دهید: اولین کاری که باید انجام دهید، اطلاع دادن به بانک صادرکننده دسته چک است. بانکها برای اعلام مفقودی چک فرم ویژه ای دارند؛ با پر کردن آن در واقع دستور کتبی عدم پرداخت چک مفقودی را برای یک هفته به بانک خواهید داد. طی این هفت روز، صادرکننده چک باید برای اعلام مفقودی دسته چک خود به مراجع قضایی مراجعه کند. با طی شدن روال قانونی کار، مرجع قضایی گواهی مفقودی چک را صادر میکند. سپس با ارائۀ آن به بانک، فرد میتواند مطمئن باشد که وصول چک مفقودی تا مشخص شدن تکلیف پرونده در مرجع رسیدگی (حوزۀ قضایی، دادسرا و یا شورای حل اختلاف) امکانپذیر نخواهد بود.
- ثبت آگهی مفقودی چک یا دسته چک در روزنامه کثیرالانتشار: همانگونه که اشاره شد؛ اعلام مفقودی چک یا دسته چک در روزنامه کثیرالانتشار قانونا الزامی نیست. اما این اقدام به راحتی می تواند شما را در پیشگیری از تبعات قانونی سوء استفاده از سند مالی گم شده بیمه کند. در صورت رفتار مجرمانه یا کلاهبرداری با چک یا چک های گم شده، مالک چک با ارائه آگهی مفقودی در روزنامه به مراجع قانونی اثبات می کند هنگام وقوع جرم چک نزد او نبوده و او این موضوع را به وسیله آگهی به عموم اعلام کرده است.
برای سفارش فوری آگهی مفقودی چک در روزنامه کثیرالانتشار کلیک کنید
آگهی مفقودی دسته چک
روند قانونی اعلام مفقودی چک و دسته چک، نیازی به ثبت آگهی در روزنامه رسمی یا روزنامهها کثیرالانتشار ندارد. برای مانع شدن از سوءاستفادههای احتمالی از دستهچک مفقودی باید گم شدن چک را به صورت کتبی به بانک اظهار کرد. اینگونه شما میتوانید از وصول چک گم شده جلوگیری کنید. البته پس از اطلاع دادن به بانک و طی کردن روند احراز هویت، میتوانید با درج آگهی مفقودی دسته چک در روزنامههای محلی یا کثیرالانتشار این موضوع را به صورت عمومی نیز اطلاعرسانی کنید. هزینه ثبت آگهی مفقودی چک به تعرفه روزنامه مورد نظر شما بستگی دارد. توجه داشته باشید که نباید هزینه اضافهای برای آگهی گم شدن چک از شما درخواست شود.
برای سفارش آگهی مفقودی دسته چک در روزنامه کثیرالانتشار کلیک کنید
گم شدن چک صیاد
بانک مرکزی در شهریور ۱۳۹۶ سامانهای را به نام سامانه صیاد راهاندازی کرد. صیاد در واقع نام سامانۀ صدور یکپارچۀ دستهچک است. این سیستم آنلاین بسیاری از مشکلات کاربران چک را رفع میکند. از این سامانه برای اعتبارسنجی یکپارچه، کنترل دقیق اهلیت متقاضی دستهچک پیش از صدور و نیز استعلام وضعیت عملکرد صادرکنندۀ چک استفاده میشود. همچنین در این طرح، ابعاد چک استاندارد شده و طرح دسته چک تمامی بانکها یکسان گشته است.
صدور دسته چک و بررسی مدارک نیز با نظارت بانک مرکزی انجام میگیرد. سامانۀ صیاد به صورت بیستوچهارساعته برای استعلامهای شما به منظور اطمینان یافتن از اهلیت چک با پیامک پاسخ میدهد. بنابراین گم شدن چک صیاد بسیار کمخطرتر از مفقودی چکهای قدیمی است و نحوه اثبات مفقودی چک و دسته چک نیز بسیار آسانتر از قبل شده است.
برای سفارش فوری آگهی مفقودی چک در روزنامه کثیرالانتشار کلیک کنید
دلایل گم شدن دسته چک
- سرقت: شایعترین دلیل گم شدن دسته چک، سرقت آن است.
- گم شدن در مکانهای عمومی: جا گذاشتن دسته چک در تاکسی، اتوبوس، رستوران و...
- فراموشی در محل کار: فراموشی دسته چک در محل کار یا جاهای دیگر
- حوادث طبیعی: آتشسوزی، سیل و زلزله از جمله عوامل طبیعی هستند که ممکن است باعث گم شدن دسته چک شوند.
عواقب گم شدن دسته چک
- برداشت غیرمجاز از حساب: فردی که دسته چک را پیدا کند، میتواند از آن سوءاستفاده کرده و از حساب شما برداشت غیرمجاز انجام دهد.
- پیگیریهای قضایی: برای اثبات گم شدن دسته چک و جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز، باید مراحل قانونی را طی کنید.
- ضرر مالی: در صورتی که فردی با استفاده از دسته چک شما کلاهبرداری کند، متحمل ضرر مالی خواهید شد.
پیشگیری از گم شدن دسته چک
- نگهداری در جای امن: دسته چک را در مکانی امن و دور از دسترس افراد دیگر نگهداری کنید.
- استفاده از کیف پول مناسب: از کیف پولهای با کیفیت و دارای جیبهای زیپدار استفاده کنید.
- کپی گرفتن از دسته چک: از تمام برگهای دسته چک کپی بگیرید و در مکانی امن نگهداری کنید.
- عدم واگذاری دسته چک به دیگران: حتی به نزدیکان خود، دسته چک را واگذار نکنید.
برای سفارش آگهی مفقودی مدارک در روزنامه کثیرالانتشار کلیک کنید
سوالات متداول
برای سفارش فوری آگهی مفقودی مدارک در روزنامه کثیرالانتشار کلیک کنید
جمع بندی
مفقودی یا سرقت چک میتواند نگرانیهای زیادی برای افراد ایجاد کند، اما با رعایت اقدامات قانونی و ضروری میتوانید از مشکلات بعدی جلوگیری کنید. اطلاعرسانی سریع به بانک، ثبت شکایت، دریافت گواهینامه عدم پرداخت از بانک و چاپ آگهی مفقودی چک یا دسته چک در روزنامه کثیرالانتشار از جمله اقدامات ضروری در این شرایط است. با پیگیری دقیق و نگهداری از مدارک، میتوانید حقوق قانونی خود را حفظ و از سوءاستفاده افراد سودجو جلوگیری کنید.